The Economics of Evolution: The Perfect Pigeon (NL)

Drie kunstprojecten die in mei bij NWO een Bio Art & Design Award ontvingen, exposeren van 28 november tot 22 februari 2015 in Strijp-S, Eindhoven. Onderwerpen zijn: ingrijpen in de evolutie door het creëren van de perfecte duif, voedselwinning uit giftig afval en de creatie van nieuwe leefomgevingen voor levende wezens in de Noordzee. De BAD Award is een wedstrijd die de kloof tussen (bio)kunst en wetenschap wil dichten.

Vici-laureaat Jan Komdeur van de vakgroep ecologische en evolutionaire studies van de Rijksuniversiteit Groningen laat samen met de Londsense Studio PSK ‘The Economics of Evolution: The Perfect Pigeon’ zien. Dat is een fictief toekomstscenario waarin genetisch gemodificeerde postduiven worden ingezet bij het veilig overbrengen van kostbare biotechnologische informatie.


De vakgroep microbiologie van de Universiteit Utrecht creëert in samenwerking met kunstenaars Julia Kaisinger en Katharina Unger uit Wenen voedsel dat ze met behulp van schimmels uit plastic en giftig afval winnen in hun ‘Fungi Mutarium’.


Onderzoeker Klaas Timmermans, projectleider van het NIOZ-Zeewiercentrum creëerde samen met kunstenares met Špela Petrič met ‘Naval Gazing’ een kunstmatige biotoop. Die wordt meegevoerd door wind en stroming terwijl allerlei organismen zich er aan hechten. Deze ‘habiton’ is een eerste stap naar de ontginning van de Noordzee.


De opening van de tentoonstelling is op vrijdag 28 november vanaf 20 uur. Naast de drie BAD-winners worden zes andere projecten op het gebied van biokunst gepresenteerd.

Over de BAD Award

De Bio Art & Design Award 2014 is een stimulans voor jonge kunstenaars en ontwerpers die in samenwerking met levenswetenschappers de grenzen van kunst en wetenschap verleggen. De De BAD Award is een initiatief van NWO en ZonMw, TU/e, Waag Society, kunstruimte MU en BioArt Laboratories in Eindhoven.