Winnaars Bio Art & Design Award 2019 gaan aan de slag met bacteriën, bioleer en genderfluïditeit

Emma van der Leest en Aneta Schaap-Oziemlak (duo), Jon Ho en Michael Sedbon zijn op donderdag 13 juni uitgeroepen tot de winnaars van de Bio Art & Design Award 2019 (BAD Award). Tijdens de finale hebben elf internationale teams van kunstenaars en wetenschappers hun gezamenlijke plannen gepitcht. Een deskundige onafhankelijke jury onder leiding van William Myers heeft daaruit deze drie projecten gekozen tot winnaars, die elk een prijs ontvangen van €25.000 om hun plan te realiseren. Vanaf 29 november 2019 zijn deze drie projecten te zien bij MU in Eindhoven .


Date

13 June 2019 -
29 November 2019


De prijsuitreiking vond plaats tijdens het Border Sessions festival in Den Haag, waar de elf genomineerde teams hun projectideeën hebben gepresenteerd tijdens de festivalavond van het vierdaagse evenement. De reacties van zowel het publiek als de jury waren lovend. William Myers, voorzitter van de internationale expertjury, was onder de indruk van de inzendingen: “Dit jaar zagen we een diverse mix aan ideeën onder de maar liefst 78 inzendingen, het hoogste aantal ooit. UIt deze longlist kwam een uiteindelijke shortlist van 11 genomineerden. De kwaliteit hiervan maakte het enorm lastig om drie winnaars te kiezen. Alle teams laten zien dat deze samenwerkingen niet alleen de levenswetenschappen van nu omarmen, maar zelfs de grenzen ervan verleggen. De BAD Award is een van de eerste competities waarbij de samenwerking tussen kunst en wetenschap centraal staat. We zijn trots dat we hiermee kunnen laten zien dat de samensmelting van creativiteit en onderzoek nieuwe connecties vormt en tegelijk diepgaande discussies over de impact van wetenschap op cultuur bevordert."  

Van bacteriën tot leer en genderfluïditeit
Het duo Emma van der Leest en Aneta Schaap-Oziemlak onderzoekt in samenwerking met Paul Verweij en Sybren de Hoog (Center of Expertise in Mycology, Radboud UMC/Canisius Wilhelmina Ziekenhuis) het wijde spectrum van eigenschappen van schimmels zoals kleurstoffen en textuur en hoe deze toegepast kunnen worden om de kwaliteiten van biobrandstoffen te verbeteren. Dit heeft geleid tot een op cellulose gebaseerd ‘leer’, geproduceerd door micro-organismen. In deze samenwerking gaan ze een waterdichte schimmelachtige biocoating ontwikkelen om het functioneel ontwerp van ‘leer’ te verbeteren. 

Kunstenaar Jon Ho bekijkt samen met Joris Koene (Department of Ecological Science (DES), VU Amsterdam) ‘sexual fluidity’ (seksuele vloeibaarheid) vanuit een nieuw perspectief. Recente ontwikkelingen op zowel medisch gebied als op maatschappelijk vlak stellen de moderne mens in staat verder te denken dat de traditionele grenzen van iemands biologische geslacht. Hij duikt hier verder in en gaat een meeslepende installatie bouwen die de complexe en transgressieve eigenschappen van hermafrodiete fluïditeit weergeeft. 

Michael Sedbon verkent samen met Raoul Frese (Biophysics of Photosynthesis & Hybrid Forms, Department of Physics and Astronomy, VU University Amsterdam) de nieuwe invloeden van alles dat niet-menselijk is: van zelforganiserende stedelijke infrastructuur tot politiek-gedreven digitale netwerken die overal kunnen zijn. Dit roept nieuwe vragen op: zal dit bestaande spanningen katalyseren of leiden tot een geheel nieuwe verdeling van macht? In een experimentele opzet belicht hij zowel de hoop als problematiek die hierbij komt kijken door middel van een kunstmatig ecosysteem van fotosynthetische bacteriële cultuur dat wordt beheerd door een zelflerend algoritme.